Zoeken Zoeken
Menu

Ons behandelaanbod

Kairos biedt veel verschillende soorten en vormen van behandelingen aan.

Ons behandelaanbod is specialistische ggz voor volwassenen en jeugd. Het betreft onder andere groepstherapie, individuele therapie en behandeling thuis.

Behandelingen A-Z
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A
Agressie LVB (FAZ) - +

Individueel of in een groep. Behandeling van 24 sessies gericht op het aanleren van vaardigheden voor – en oefenen met – zelfregulatie om agressief gedrag te voorkomen. Deze behandeling is geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking.

Anders denken anders doen - seksueel grensoverschrijdend gedrag (ADAD-SGG) - +

Is een groepsbehandeling voor mensen met een verstandelijke beperking gericht op het in kaart brengen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het opstellen van een terugvalpreventieplan en het aanleren van vaardigheden om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Netwerkbijeenkomsten zijn een vast onderdeel van dit aanbod.

Agression Replacement Therapy (ART) - +

Individueel of in een groep. Behandeling van 8-12 sessies gericht op het aanleren van vaardigheden voor – en oefenen met –  zelfregulatie om agressief gedrag te voorkomen. Er is aandacht voor sociale vaardigheden en boosheidcontrole.

B
Behandeling sociale vaardigheid (SOVA) - +

Individueel of in een groep. Gericht op het leren en oefenen van sociale vaardigheden.

Basisgroep - +

Groepsbehandeling van 12 sessies gericht op het voorbereiden op verdere behandeling en toespitsen van persoonlijke behandeldoelen. Er is ruimte voor actuele vragen op gebied van levensgebieden.

C
Cognitieve gedagstherapie + - +

Cognitief gedragstherapeutische behandeling van problematisch middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (CGT+) om het gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of game- of gokgedrag te veranderen voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik en gokken (CGT). - +

Individuele behandeling gericht op denken, voelen en gedrag om het gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of game- of gokgedrag te veranderen.

Cognitieve Gedragstherapie- Insomnia (CGT-I) - +

Individuele behandeling gericht op denken, voelen en gedrag bij langdurige slapeloosheid.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) - +

Individuele behandeling  waarin het denken, voelen en gedrag onderzocht worden en onderliggende functie en betekenis van klachten kan worden begrepen en patronen  doorbroken.

D
Deeltijd groepsbehandeling seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) - +

Intensieve groepsbehandeling (dagdeel) waarin vanuit persoonlijk gestelde doelen gericht op het aanleren van vaardigheden voor – en oefenen met –  zelfregulatie om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Er is aandacht voor sociale vaardigheden, levensgebieden en het doorbreken van niet-helpende denkpatronen.

Dramatherapie (DT) - +

Individuele behandeling waarin gewerkt wordt met situaties uit het echte leven en fantasie. Dit wordt gedaan door rollenspel, improvisatiespel. Dit geeft zicht op eigen voelen, denken en handelen, waarbij ruimte is te oefenen met nieuw gedrag.

Delictanalyse (DA) - +

In zes tot twaalf individuele gesprekken worden de delictdynamiek en delictfactoren in kaart gebracht. Hieruit volgt een advies voor verdere behandeling.

H
Helpers en Helden - +

Individuele behandeling gericht op hardnekkige patronen en probleemgedrag, waarin rekening wordt gehouden met een verstandelijke beperking.

M
Mentaliseren bevorderende behandeling (MBB) - +

Individueel of in een groep. Behandeling waarin psycho-educatie wordt gegeven over – en geoefend met- het stilstaan bij gevoelens en gedachten van zowel zichzelf als de ander (mentaliseren).

Motiverende gesprekken - +

Maximaal 5 individuele gesprekken gericht op het motiveren tot gedragsverandering het formuleren van een forensische hulpvraag.

N
Nazorg en terugvalpreventiegroep - +

Laagfrequent groepsaanbod gericht op nazorg en bestendiging van de behaalde resultaten in de behandeling.

Netwerkgroep - +

Mogelijkheid tot deelname van naasten (netwerk) van patiënt aan een lotgenotengroep. In 5 groepssessie is ruimte voor het delen van ervaringen, steun, vragen, herkenning en erkenning voor naasten van patiënten met een hulpvraag op gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

O
Omgaan met pedofiele geaardheid - +

Groepsbehandeling gericht op het begrijpen van eigen seksualiteit en het bevorderen van gezonde seksualiteit en zelfregulatie. Hierbij is er aandacht is voor het versterken van het sociale netwerk, voorkomen van delictgedrag en het blijven hanteren van het terugvalpreventieplan.

P
Pas op de grens (LVB-SGG) - +

Individueel en/of groepsbehandeling voor mensen met een verstandelijke beperking gericht op het in kaart brengen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het opstellen van een terugvalpreventieplan en het aanleren van vaardigheden om sociale vaardigheden te vergroten en seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Netwerkbijeenkomsten zijn een vast onderdeel van dit aanbod.

Psycho-educatie (PE) - +

Individuele gesprekken gericht op het vergroten van kennis (zowel algemeen als specifiek over zichzelf) over aanwezige problematiek/ diagnoses. Het opstellen van een profiel (kwaliteiten en valkuilen) zo mogelijk samen met netwerk.

Psychologisch onderzoek (PO). - +

Individuele afspraken met patiënt en vaak ook met iemand  uit het netwerk, gericht op het in kaart brengen van de cognitieve functies, de persoonlijkheid en/of de vroege ontwikkeling door middel van gesprekken en testonderzoek. Dit om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen laten aansluiten bij de patiënt en om de indicatiestelling voor behandeling te ondersteunen.

Psychiatrische diagnostiek en behandeling. - +

Individuele afspraak met de psychiater gericht op diagnostiek en/of indiceren, instellen of monitoren van medicamenteuze behandeling.

Psychotherapie (PT) - +

Individuele behandeling gericht op complexe (persoonlijkheids-)problemen, waarbij inzicht  in het ontstaan van patronen wordt vergroot, en patronen doorbroken kunnen worden.

Psychomotorische therapie (PMT) - +

Individuele behandeling waarin werkvormen worden gebruikt gericht op lichaamsbeleving en ervaring. Zo wordt geleerd eigen lichaamssignalen, gevoelens en gedrag te herkennen, te verwoorden en te begrijpen.  Er wordt geoefend om tot nieuwe ervaringen, inzichten en gedrag te komen.

Psychosociale behandeling (PSB) - +

Individuele behandeling gericht op de levensgebieden, motivatie, coping, welbevinden, inclusief cognitieve gedragstherapeutische technieken.

R
Risicotaxatie Static, Stable, Acute (SSA) - +

Specifieke risicotaxatie gericht op het inschatten van het risico van toekomstig seksueel en gewelddadig delictgedrag bij zedendelinquenten.

S
Slachtoffer-dadergesprek - +

Herstelgesprek tussen Slachtoffer-dader. Een traject van meerdere (voorbereidings-)gesprekken om verwachtingen en doelen op elkaar af te stemmen, gevolgd door minimaal twee gesprekken tussen patiënt en diens slachtoffer en  een nazorgcontact.

Spoedaanbod Huiselijk Geweld - +

Vijf gesprekken gericht op het voorkomen van herhaling van relationeel geweld waarin partners leren om de time-out te nemen, verbetering van zelfregulatie na het conflict en verbetering van onderlinge communicatie.

Schematherapiegroep- seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG). - +

Groepsbehandeling gericht op het leren over – en grip krijgen op – hardnekkige patronen in de persoonlijkheid (modi) die samenhangen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, zodat deze doorbroken kunnen worden.

Schematherapiegroep grensoverschrijdend gedrag - +

Groepsbehandeling gericht het doorgronden en veranderen van hardnekkige patronen. Er wordt gewerkt met het modusmodel. Interactie met- en herkenning bij- groepsgenoten en oefeningen bieden ruimte om modi te herkennen, onderzoeken, en nieuw gedrag uit te proberen.

Systeemtherapie - +

Psychotherapie waarin één of meerdere systeemleden samen in therapie komen. Systeemtherapie is gericht op het doorbreken van systemische patronen, om zo delictgedrag te voorkomen of beschermende factoren te vergroten. Er wordt gewerkt aan gezamenlijke (systemische) doelen.

Schematherapie (SFT) - +

Individuele psychotherapie gericht op het doorgronden en veranderen van hardnekkige patronen. De patiënt leert anders denken, stil staan bij gevoel en behoeften en dingen anders doen.

Somatische miniscreen (SmS) - +

Somatische miniscreen is gericht op het in kaart brengen en monitoren van eventuele somatische problemen bij ernstige psychische aandoeningen en/of monitoren van eventuele risicofactoren bij het gebruik van psychofarmaca.

Systeemtaxatie - +

In drie tot vijf gesprekken wordt samen met patiënt en een systeemlid in kaart gebracht welke systemische hulpvragen er liggen, of deze verband houden met delictgedrag en volgt een advies voor verdere behandeling.

T
Terugvalpreventie seksueel grensoverschrijdend gedrag (TVP-SGG) - +

Individueel of in een groep. Behandeling van 26-30 sessies gericht op het in kaart brengen van de delictketen en opstellen van een terugvalpreventieplan om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Netwerkbijeenkomsten zijn een vast onderdeel van dit aanbod.

Traumabehandeling - +

Individuele behandeling gericht op PTSS-klachten, middels Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) of Imaginaire Exposure (IE).

V
Verkorte delictanalyse (VDA) - +

In maximaal vijf individuele gesprekken wordt de delictdynamiek en delictfactoren in kaart gebracht. Hieruit volgt een advies voor verdere behandeling.

Z
Zelfregulatie-interview (ZRI). - +

Interview gericht op het in kaart brengen van de zelfregulatie en doelen/ behoeften die samenhangen met het komen tot seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Zelfbeeld - +

Individuele- of groepsbehandeling waarin negatieve gedachtes worden bijgesteld naar een positief- realistisch zelfbeeld. Er wordt geleerd om verschillende perspectieven aan te nemen om zo empathie te vergroten. De module maakt gebruik van ervaringsgerichte oefeningen en/of cognitief gedragstherapeutisch technieken.