Zoeken Zoeken
Menu

Voor jongeren

Kairos Jeugd is voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Als je bij Kairos Jeugd in behandeling bent, helpen we je om het gedrag te veranderen waarmee je in problemen bent gekomen of kan komen.

Zo werkt Kairos Jeugd

1
Aanmelden

Je kan bij Kairos Jeugd terecht met een verwijzing van jouw huisarts, het wijkteam of de reclassering kan jou bij ons aanmelden.

Wij behandelen jongeren en volwassenen met grensoverschrijdend gedrag. Na ontvangst van de verwijzing word je gebeld voor een afspraak voor een eerste gesprek, dit noemen we de kennismaking.

Lees meer Inklappen Pijl
2
Kennismaking

Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we samen naar wat belangrijk is in jouw leven, wat je goed kan, wat een negatieve invloed heeft op jouw leven en wat maakt dat je in de problemen komt.

Wij vinden het belangrijk om jouw omgeving te betrekken bij de behandeling. We nodigen daarom de personen die voor jou belangrijk zijn uit om mee te komen naar het kennismakingsgesprek.

Lees meer Inklappen Pijl
3
Vervolggesprek

In het vervolggesprek maken we met jou een behandelplan, die kan bestaan uit een onderzoek (wat we diagnostiek noemen) of door gelijk te starten met behandeling. Soms maken we deze samen met jouw ouders of vriend/vriendin.

Ook bij het vervolggesprek mag je personen die belangrijk voor jou zijn meenemen . Ben je door de reclassering naar Kairos verwezen? Dan wordt de reclassering ook uitgenodigd voor het gesprek. Als je begeleiding krijgt, is het prettig als jouw begeleider mee komt naar het gesprek.

Lees meer Inklappen Pijl
4
Behandeling

Bij Kairos Jeugd kunnen we je helpen om je gedrag beter te begrijpen en te veranderen. Het doel is dat er minder problemen zijn en je je weer kan richten op de dingen die je graag wil, zoals school, werk of sport.

Soms is het nodig om eerst een beter beeld te krijgen wat er aan de hand is en hoe jouw gedrag is ontstaan. Dan starten we met diagnostiek.

Diagnostiek is onderzoek dat kan gaan over classificaties (zoals ADHD of autisme), maar ook over jou als persoon, jouw levensverhaal en jouw sterke en zwakke kanten. Ook kan er onderzoek worden gedaan naar de patronen in jouw gezin en hoe die te maken hebben met jouw gedrag/problemen.

Als je start met behandeling heb je vaak wekelijkse afspraken van 45 tot 60 minuten met je behandelaar. Deze afspraken vinden meestal plaats op de poli, maar soms kan het beter zijn als we naar jou toe komen. Ook kan het fijn zijn als een ouder of een begeleider aansluit bij deze afspraken. We kijken samen wat het beste werkt voor jou en wat bij je past. We hebben verschillende vormen van therapie; je kan met iemand praten, maar er zijn ook therapieën waarbij je meer aan de slag gaat met ervaren en oefenen. Om de paar maanden kijken we samen of de behandeling jou en de personen om jou heen helpt, en veranderen we als het nodig is het behandelplan.

Lees meer Inklappen Pijl

Praktische informatie

Kosten en vergoeding - +

Als je door de huisarts wordt verwezen, wordt je behandeling betaald vanuit jouw ziektekostenverzekering. De behandeling gaat wel ten koste van je eigen risico. Dat is ten minste €385. Als je zelf een hoger eigen risico hebt gekozen, betaal je een hoger deel van de zorgkosten. Als je door de reclassering wordt verwezen dan wordt de behandeling betaald door justitie en zijn er voor jou geen kosten. Verwijzingen via een wijkteam worden door de gemeente betaald; je hoeft dan zelf niets te betalen.

Wachttijden - +

Soms kan het zijn dat een kennismakingsgesprek niet meteen gepland kan worden of behandeling niet direct wordt gestart. Dan is er sprake van een wachttijd.

Je kan een overzicht van de verwachte wachttijden vinden op onze wachttijden pagina.