VR in de behandeling
Bij Kairos jeugd hebben we de mogelijkheid om Virtual Reality (VR) in te zetten in de behandeling. VR kan ingezet worden om jongeren meer bewust te laten worden van hun oplopende spanning, het kunnen inzetten van agressiecontrole technieken of het oefenen van sociale vaardigheden. Het voordeel van VR is dat de omgeving en situatie aangepast kan worden aan hetgeen de jongere inbrengt om mee te oefenen. Voorbeelden hiervan zijn expusore en specifieke oefensituaties.
Diagnostiek
Ik ben Laura en ik werk als psychodiagnostisch medewerker bij Kairos. Samen met mijn collega’s van het diagnostiekteam doe ik psychologisch onderzoek bij jongeren en volwassenen. Ons team bestaat uit professionals met diverse specialisaties, waaronder GZ-psychologen, klinisch neuropsychologen en klinisch psychologen. We werken op verschillende locaties en zijn onder andere betrokken bij de diagnostiek voor jongeren in Arnhem en Nijmegen.
Wat doen we bij diagnostiek?
We proberen zo goed mogelijk in beeld te brengen wat er speelt bij iemand. Waarom loopt iemand vast? Wat zijn iemands sterke kanten en waar zitten juist de moeilijkheden? Dat doen we met gesprekken, vragenlijsten, observaties en testen. We kijken bijvoorbeeld of er sprake is van ADHD, trauma of problemen met emotieregulatie of gedrag. Het helpt vaak ook om dingen beter te begrijpen, zowel voor henzelf als voor de mensen om hen heen. Voor jongeren kan zo’n onderzoek best spannend zijn. Soms is er geen onderzoek nodig en denken we alleen mee met de behandelaar; zij kunnen bij ons terecht voor consultatie en advies.
Voor overleg, neem contact op met Lieve Winkelaar (Nijmegen) via l.winkelaar@pompestichting.nl of Laura Knoop-Munsterman (Arnhem) via l.knoop@pompestichting.nl Of neem een kijkje op https://www.kairos.nl/kairos-jeugd